Direksiyon Titremesi Neden Olur?
Sürüş esnasında ya da aracın durduğu zaman direksiyon simidinde hissedilen rahatsız edici bir titreşim olarak tanımlanabilmektedir. Bu gibi bir problemle karşılaşan sürücüler direksiyon titremesi oluşturan problem konusunda detaylı araştırmalara gerek duyabilmektedir. Bu durumun temel nedenleri arasında lastik balans ayarlarının bozulması fren sisteminde oluşan aşınmalar, rot ayarı bozukluğu yanı sıra süspansiyon parçalarında hasarlar yer almaktadır. Özellikle de balans ayarlarının bozulmuş olması yüksek hızlarda aracın yol tutuşunu ve direksiyon kontrolünü olumsuz etkilemesi direksiyonda titremeye neden olabilmektedir.
Direksiyon titremesine sebep olan bir diğer faktör ise fren disklerinde oluşan sorunlar olmaktadır. Aşırı ısınma ya da sert frenleme sonucunda disklerin yüzeyinde oluşan düzensizlikler, fren yaparken direksiyon titremelerine neden olabilmektedir. Rot ayarı ve süspansiyon sistemi de yine aynı şekilde direksiyon titremelerine neden olabilmektedir.
Direksiyon Titremesi Tehlikeli Midir?
Sürüş esnasında konforu oldukça fazla etkileyen direksiyon titremeleri güvenliği de aynı zamanda etkilemektedir. Yüksek hızlarda oluşan direksiyon titremeleri aracın kontrolünü zorlaştırarak tehlikeli bir durum oluşturabilmektedir. Titreme sorununun kaynağına bağlı olarak lastik aşınmaları ve fren disklerinde oluşacak olan hasarlar sürüş güvenliğini riske atmaktadır. Frenlemeden kaynaklı olan ani bir durumda aracın fren performansı düşerken bu durum ani durma ya da manevra yapma gibi anlarda güvenlik açısından büyük risk oluşturmaktadır.
Titreme sorunu araçta olan başka bileşenlerde de problemlere yol açabilmektedir. Arıza nedeniyle oluşan titreşimler zaman içerisinde direksiyon sisteminde yer alan diğer parçalara da zarar verebilmektedir. Bu nedenle direksiyon titremesi fark edildiğinde en yakın araba servisine gitmekte yarar vardır. Bu sayede hem sürüş güvenliği sağlanabilir hem de araçta oluşabilecek olan arızalar için çözüm bulunabilir.
Araç Dururken Direksiyon Titremesi Neden Olur?
Direksiyon titremeleri araç hareket halinde görülürse bazı durumlarda araç dururken de direksiyonda titreşim hissedilebilmektedir. Bu tür bir titremenin başlıca nedeni ise motor ve direksiyon bağlantılarında oluşmakta olan sorunlar olmaktadır. Motor kulaklarının gevşemesi ya da aşınması, motordan gelen titreşimlerin direksiyon simidine yansımasına neden olabilmektedir. Araç rölantide iken ya da düşük hızda çalışırken bu tür titreşimler daha fazla hissedilmektedir. Direksiyon çevrildiği halde tekerlekler dönmüyorsa ya da gecikiyorsa bu direksiyon boşluğu ismi verilen bir soruna işaret etmektedir. Araba dururken direksiyon titremesinin bir diğer yaygın olan nedeni ise direksiyon pompası ya da hidrolik sistemde oluşan basınç sorunlarından oluşmaktadır. Direksiyon sisteminde kullanılan hidrolik sistemde oluşan basınç sorunlarından oluşmaktadır. Direksiyon sisteminde kullanılan hidrolik sıvı seviyesi düşmüş ya da sistemde bir hava kaçağı oluşmuş ise direksiyon siminde titreme olarak hissedilmesi normaldir. Hidrolik sıvı seviyesi düşmesi beraberinde direksiyon sertleşme işlemi olarak isimlendirilen benzer bir soruna neden olabilmektedir.
Direksiyon Titremesi Çözümü
Direksiyon sisteminde çözüm için titremenin nedenini doğru olarak teşhis etmek gerekmektedir. Servis uzmanları direksiyon titremesi için araç üzerinde kapsamlı bir kontrol işlemi gerçekleştirmektedir.