Cin Nedir Cinlerin Özellikleri Nelerdir?

 Cin Nedir Cinlerin Özellikleri Nelerdir?

Kur'an'a göre Muhammed peygamber olarak hem insanlara hem de cinlere gönderilmiştir. Kur'an-ı Kerim'in 72 suresinin ismi cinlerden bahseden 28 ayetten oluşan cin suresi yer almaktadır. Bu sure yalnızca cinlerden bahsetmektedir. Aynı zamanda kur'an-ı Kerim'de insanüstü yetenek ve icraatları ile anlatılan süleyman'la ilişkileri söz konusu edilen sebe melikesi Belkıs hakkında bazı rivayetler onun annesinin bir cin olduğunu söylemektedir. Bu rivayetler ile cinlerle evliliğin mümkün ve caiz olmadığı konuları İslam'da uzun uzadıya tartışmak mümkündür. 


Kur'an-ı Kerim'e göre insan topraktan cin varlıkları ise Ateş ve hava karışımı ile yaratılmıştır. 

Cinleri de Yalın dumansız Bir ateşten yarattı (er- rahman 55/15)

Andolsun biz insanı Kuru Kara çamurdan şekillenmiş karabalçıktan yarattık cinleri de daha önce dumansız ateşten yaratmıştık. (El-hicr15/26-27)

İslam mitolojisi cinlerin Ateş ve hava karışımı ve insanlardan önce yaratıldığına inanmaktadır. Bazı açıdan insanlara benzer iradeleri vardır iyi ya da kötü eylemlerde bulunabilir. Bu durumda insanlar gibi yer, içer, evlenir, ürer. Erkek ve dişi olduğuna inanılırken yani bu durumda doğar aynı zamanda büyür ve ölür. Erkeklik ve dişiliklerinin olduğuna inanılmaktadır. Ancak ömürleri insana oranla daha uzun olduğuna inanılmaktadır. İslam dini nerede insanlar gibi inanan ve inanmayan olarak ayrılmakta inanmayan cinlerin sayısının daha fazla olduğu düşünülmektedir. İnsanlar gibi ibadet ile yükümlü olurken inanan cinlerin inanan insanlarla beraber cennete gitmesine ve inanmayan cinlerin ise inanmayan insanlarla beraber cehenneme gitmesine inanılmaktadır. Bunlar dışında cinlerin insanlardan farklı türde özellikleri olduğu düşüncesi çerçevesinde birçok varsayımda yer almaktadır. Bunlardan çeşitleri ise farklı şekillere girebildikleri, çok kuvvetli oldu bazı ağır işleri gerçekleştirebileceklerine, istedikleri halde gözle görülür olabildikleri ve çok hızlı hareket edebildikleri şeklinde sıralanabilmektedir. 

İslam'da cinler mutlaka kötü varlık olarak kabul edilmemekte ve onların şeytan olmadığı düşüncesi yer almaktadır. Hatta bazı cinler insanları görünerek onlara destek bile olabilir. Fakat cinler ve insanlar genel olarak birbirlerinden uzak dururlar. Genel kanı tersine İslam inancına göre cinler geleceği ve gaybı bilemez her ne kadar Ruhani bir varlık türü oldukları öne sürülse de insanların bilmediği bazı gizemleri bildiklerine inanılsa da geleceği ve gaybı bilememektedir. Cinler insanlardan evvel yeryüzünün idare ve tedbirini görmekle vazifeli halde Allah'a hizmet etmişlerdir. Fakat yeryüzünde oldukça fazla kötülük yapmalarından dolayı fesat çıkarmaları sonucunda bu görevden azledilmişlerdir. Bunun yerine ise insanoğlu tayin edilmiş yeryüzünün sahipliği makamına getirilmiştir. Kur'an'a göre İslam peygamberi Muhammed Bin Abdullah insanları olduğu gibi cinlere de elçi olarak gönderilmiş tebliğ vazifesini cinler arasında da yerine getirmiştir. Kur'an-ı Kerim'de cin suresinde bu husus açık olarak beyan edilmektedir. Cin ve şeytanlar saf ateşten yani dumansız ateş alevinden ve havadan yaratılmış olan Ruhani varlıklar olsa da cin de hava şeytan da ateş fazladır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu